dea.ajdukovic@gmail.com — Ljudevita Posavskog 36, Zagreb — 098 814 550

načela

Etička i stručna načela rada

U radu su mi važna načela povjerljivosti, kvalitete i odgovornosti, uzajamnog uvažavanja vremena te poštivanja psihoterapijskog procesa. 

Ukoliko razmišljate o uključivanju u psihoterapiju sa mnom, može Vam biti korisno pobliže ih razumjeti.

Povjerljivost

Vaša privatnost mi je jako važna, jer je preduvjet povjerenja i kvalitetnog rada u psihoterapiji. Kako bih čuvala povjerljivost psihoterapije, obavezujem se na sljedeće:

→  Ni s kim osim sa supervizoricom i kolegama u superviziji ne govorim o radu s klijentima.

→  Ni s kim – dakle, niti u superviziji – ne dijelim podatke po kojima kojih bi Vas se moglo prepoznati (kao što su Vaše ime, mjesto gdje radite i slično).

→  Bilješke o radu držim na sigurnom i drugima nedostupnom mjestu.

→  Ovih se pravila pridržavam u svim kontaktima s klijentima, kako prilikom prvog kontakta (neovisno o tome odlučite li se na psihoterapiju), tako i nakon izlaska iz psihoterapije.

Odgovornost i kvaliteta

Kvalitetu svog rada održavam kroz redovitu superviziju. Supervizija je savjetovanje s drugim terapeutom o mom terapijskom radu. Ona je osnova trajne stručne edukacije svakog psihoterapeuta, jer omogućuje iznošenje i rasvjetljavanje profesionalnih dilema u sigurnom i povjerljivom okruženju. 

Dakle, supervizija je moja profesionalna obaveza, koja mi pomaže raditi kvalitetno i odgovorno. Obično sudjelujem u individualnoj superviziji, a povremeno i zajedno s manjim skupinama kolega psihoterapeuta. 

Svi uključeni u superviziju su stručnjaci koji su obavezni čuvati povjerljivost i poštovanje prema klijentima čija se terapija supervizira.

Uzajamno uvažavanje vremena

Uvažavanje vremena klijenta i terapeuta znači uzajamno poštivanje dogovorenih termina susreta te točnog vremena početka i završetka rada. To omogućuje kvalitetu i privatnost rada kako s Vama, tako i s drugim klijentima.

Moguće je da ćete Vi ili ja morati otkazati dogovoreni psihoterapijski susret. Ako se to dogodi više od 24 sata prije dogovorenog termina, jednostavno ćemo ugovoriti sljedeći susret. Međutim, ako se dogodi da psihoterapijski susret otkažete manje od 24 sata prije, taj susret ćete platiti prilikom sljedećeg termina, osim ukoliko se drugačije ne dogovorimo.

Isto tako, ukoliko ja otkažem susret manje od 24 sata prije dogovorenog termina, idući susret će za Vas biti besplatan.

Poštivanje procesa psihoterapije

Vi uvijek imate pravo učiniti stanku u procesu psihoterapije, promijeniti psihoterapeuta ili napustiti psihoterapiju. 

Tada je važno da unaprijed najavite da će idući susret biti završni. Završni susret je potreban kako bismo zatvorili postojeći proces psihoterapije i eventualno razjasnili daljnji plan (npr. prestanak terapije, stanka u psihoterapiji, upućivanje drugom terapeutu).

Shopping Basket