dea.ajdukovic@gmail.com — Ljudevita Posavskog 36, Zagreb — 098 814 550

Dea Ajduković

dr. sc. Dea Ajduković

psihologinja – psihoterapeutkinja – supervizorica

Ja sam Dea Ajduković, psihologinja, psihoterapeutkinja i supervizorica psihosocijalnog rada. Za psihoterapijski rad sam postala zainteresirana tijekom studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kad sam i sama kao klijentica u psihoterapiji doživjela koliko ona može pomoći da živim zadovoljnije i ugodnije sa samom sobom i drugima.

U radu se vodim načelima koja smatram važnima i korisnima neovisno o tome o kakvoj se vrsti teškoća radi.

Nakon studija sam upisala četverogodišnju edukaciju iz geštalt psihoterapije, koja mi se posebno svidjela jer klijentu pristupa na ravnopravan, otvoren, kreativan i optimističan način, a od terapeuta zahtijeva stalan rad na sebi.

Nešto kasnije sam upisala i dvogodišnji specijalistički poslijediplomski studij supervizije psihosocijalnog rada pri Studijskom centru socijalnog rada u Zagrebu, gdje sam produbila svoje razumijevanje pomagačkog rada s ljudima.

Znanja o terapiji parova stječem kroz edukaciju iz suvremenih metoda rada s parovima (Gottman, EFCT), koje su čvrsto teorijski utemeljene i čija je iznimna učinkovitost znanstveno dokazana.

Desetak sam godina radila u bolnici, kao klinička i zdravstvena psihologinja, te sam paralelno doktorirala psihologiju. U privatnu praksu sam u potpunosti ušla 2016. godine te danas radim s klijentima u vlastitoj praksi. 

Kao psihoterapeutkinja surađujem i s udrugama koje svojim korisnicima pružaju za njih besplatne psihološke usluge. U udruzi Sve za nju pružam psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji, a u savjetovalištu Modus Društva za psihološku pomoć radim s mladima i odraslima u nepovoljnim životnim okolnostima.

Način rada

Moje psihoterapijsko usmjerenje je gestalt psihoterapija, koju u radu nadopunjujem znanjima i vještinama koje sam stekla kroz svoje temeljno psihološko obrazovanje te kroz praćenje suvremene znanstvene i stručne literature iz psihologije i različitih pravaca psihoterapije.

U radu se vodim načelima koja smatram važnima
i korisnima neovisno o tome o kakvoj se vrsti teškoća radi.

Svatko ima potencijal za psihološko zdravlje i zadovoljan život

Svi imamo urođeni kapacitet za brigu o sebi, uspostavljanje dubokih i predanih odnosa, kreativnu prilagodbu svojoj okolini te vođenje ispunjenog i smislenog života.

Ukoliko okolnosti u okolini ne podržavaju naše potencijale, stvaramo obrasce doživljavanja, osjećanja, razmišljanja i ponašanja, kako bismo joj se nastojali prilagoditi. Ovi obrasci ponašanja s vremenom mogu postati kruti i javljati se automatski, čak i kad se okolnosti promijene, što nam stvara životne teškoće. Stoga tijekom psihoterapije aktivno potičem klijente u prepoznavanju sadašnjih obrazaca i otkrivanju novih – fleksibilnijih, opuštenijih, autentičnijih – načina bivanja.

Promjena se događa kroz osvještavanje

Potičući klijente na otkrivanje novih načina doživljavanja, razmišljanja i ponašanja, koristim različite metode i tehnike. 

Moje glavno sredstvo rada je obično terapijski dijalog, ali često koristim i različite druge iskustvene metode, kao što su usmjeravanje pažnje na tijelo, igranje uloga, crtanje ili kreativni eksperimenti. Ovakvim pristupom potičem klijente na korištenje svih svojih različitih potencijala i usmjeravam ih na neposrednije doživljavanje i proradu iskustava i s njima povezanih emocija.

Psihoterapeut i klijent su ravnopravni partneri u psihoterapiji

Klijenti su uvijek stručnjaci za svoje iskustvo, kojem vjerujem i koje poštujem: oni najbolje znaju što im i kada treba. 

Stoga moj zadatak nije gurati klijente u promjene, nametati teme, niti davati savjete što bi trebalo učiniti. Naprotiv, moj je osnovni zadatak stvoriti sigurno i poticajno okruženje koje klijentima omogućuje da u psihoterapiji i u svakodnevnom životu upoznaju, prihvaćaju i mijenjaju svoj način bivanja.

Članica sam psiholoških društava

Hrvatska psihološka komora
Hrvatsko društvo za superviziju i organizacijski razvoj​
Zagrebačko psihološko društvo​
Društvo za psihološku pomoć​
International Psycho-Oncology Society​

Objave

Na mom blogu možete pročitati više o metodama rada i raznim zanimljivim temama iz područja psihološkog zdravlja, gestalt psihoterapije te spoznaje i rada na sebi.

Shopping Basket